U25 Lidingö – ungdomsbostäder i nytolkning av 60-talsarkitektur

U25.jpg
 

U25 Lidingö – ungdomsbostäder i nytolkning av 60-talsarkitektur

Vi har på uppdrag av John Mattson ritat ett 70-tal hyresrätter i Larsbergs centrum på Lidingö avsedda för ungdomar 18-25 år.

Lidingö stad och John Mattson har tillsammans initierat projektet för att ge ungdomar förutsättningar till ett första boende. Planen var att projektet skulle gå i snabb takt, tiden från idé till färdiga bostäder hölls på så sätt nere till ett minimum.

Vår tanke bakom gestaltningen av U25 var att göra en nytolkning av 60-talsarkitekturen som idag karaktäriserar Larsberg. De befintliga husen i området ritades av arkitekten Bengt Gate som utformade såväl stadsplan som arkitektur. Miljön har varit en inspiration i skapandet av det nya huset, som byggts i liknande stil med robusta beprövade lösningar och hållbara kvaliteter som tegelfasader. Ett uttryck som tydligt samspelar med områdets ursprungliga karaktär.

I U25 samsas olika boendeformer, från små singelettor och mindre tvåor till kollektivboende för flera personer, där kök och vardagsrum är gemensamma. Stor vikt har lagts vid att skapa smarta planlösningar och hög boendekvalitet. Lägenheterna är så gott som kvadratiska vilket ger en rymlig upplevelse. En detalj i lägenheterna är exempelvis låga sittvänliga fönsternischer. Platsen ger en känsla av burspråk och kan fungera som ersättning för en balkong.

Platsskapande element kring huset blir en terrass och en arkadlösning med en pelarrad som förbinder den generösa entrén med uteplatsen.

Kontakt

Roger Spetz
roger@gatun.se
+46 709 10 16 64

Team

Filipe Pimentel
Josefin Lindquist
Roger Spetz

Beställare

John Mattson

 
U25(2).jpg
U25(1).jpg
U25.jpg
BostadManiola Studios