Silon

D85_0387.jpg
 

Silon

Av en slump upptäckte vi ett bortglömt rum, vägg i vägg med arkitektkontorets egna lokaler. Här är historien om hur vi förädlade silon till en kreativ mötesplats.

Upptäckten

Det började med att vi på Gatun Arkitekter skulle förnya vårt kontrakt med hyresvärden och satt framför ritningar av våra lokaler. Då upptäckte vi något som inte stämde. På ritningarna fanns en yta precis bredvid våra kontorslokaler som verkade vara i två plan. Ingen visste vad det var.

Med hjälp av fastighetsskötarens tjocka nyckelknippa kom vi in till ett helt mörkt rum. Genast förstod vi att det var både stort och högt i tak. Vi tände våra mobillampor och såg att golvet bestod av ett stort galler. Först var vi tveksamma till om det överhuvudtaget gick att stå och gå på, men vi kunde inte låta bli. Vi gick in.

Lokalen var mycket riktigt i två plan. Den var full av damm, bråte och potential. Vi insåg att vi måste göra något med den här ytan.

Förädlingen

Rummet är en gammal silo, där man förr i tiden torkade spannmål för ölbryggning. Vi har valt att behålla lokalens ruffiga karaktär. De tillägg vi har gjort har varit enkla, mer som kompletterande scenografi än en total förändring.

Rummet är multifunktionellt och kan förändras scenografiskt med ljus, tyger och möblering Från ljust, stort, luftigt till mörkt, intimt och mer slutet, för aktivitet eller för vila. Vi har möblerat det med ståmöbler och höga stolar som man kan skyffla runt för att forma långbord, konferensbord eller bardiskar.

Sedan vi började använda silon har vi haft möten, workshops, filmvisningar, after work, yoga och massage där. I silon finns också vår VR-utrustning som låter oss uppleva våra projekt i olika skalor.

Historisk koppling

Silon är ett bra exempel på vår devis ”oväntat självklart”. Vi hittade ett bortglömt rum och gjorde någonting med det. Silon gick från en död yta till en positiv, kreativ plats.

Det finns dessutom ytterligare en intressant koppling mellan silons historia och vår egen verksamhet. Huset som vi sitter i på Åsögatan är ett gammalt bryggeri. Det nyupptäckta rummet är en påminnelse om detta – det var från början en torkvind. Hit tog man malten och humlen för att torka den, sedan åkte den genom en lucka i väggen och vidare ner i ölproduktionen i huset, för att slutligen bli färdig öl som lastades på vagnar och drogs iväg med hästar till stadens krogar.

I och med silon sluts alltså cirkeln till till vår egen ölproduktion. Architect Pale Ale lanserades i början av 2018 och finns idag på Systembolaget och på utvalda restauranger.

Nytt uppdrag

Nyligen fick vi ett uppdrag som är direkt påverkat av silon. En av våra beställare har en stor herrgårdsanläggning med en jättestor lada. Vi fick uppdraget att göra om ladan på grund av hur vi har hanterat silon. Herrgården har liknande förutsättningar, med ruffiga kvaliteter och historia i väggarna.

Beställaren vill ha ett multifunktionellt rum som kan funka för utställningar, konserter, möten och andra event. Det ska moderniseras, med kök och toaletter, utan att ta bort det magiska i rummet. Vi ser fram emot att förädla lokalen i silons anda!

Kontakt

Ari Leinonen
ari@gatun.se
070 910 16 56

 
architect-pale-ale.jpg
Publikt, KontorManiola