Distansen rymmer kontor och parkeringshus i Ulriksdal

_D8E6127.jpg
 

Distansen rymmer kontor och parkeringshus i Ulriksdal

Projektet genomfördes 2014-2016 och består av ett kontorshus med butikslokaler samt ett Parkeringshus med lokaler för lätt industriverksamhet i markplan. Tillsammans omfattar huset som är Johnson Johnsons huvudkontor och parkeringshuset 24 000 kvadratmeter. Det är det första man ser i den nya stadsdelen Ulriksdal. Det ligger alldeles invid pendeltågen och bildar en ljudbarriär för bostadskvarteren.

Husen utgör första etappen av en bebyggelse som sträcker sig 370 m utmed järnvägen och kommer att skydda den nya bostadsbebyggelsen från buller.

Kontorshuset har en lågdel på 4 våningar utmed Kolonnvägen och en högdel på 6 våningar, som vetter mot det nya torg som bildas vid utgången till Ulriksdals pendeltågsstation. Kontorshuset har rikligt med entréer utmed gatan, samt parkering och personalentré på gården mot järnvägen. Godshanteringens kajplatser är på baksidan. P-huset nås direkt från Kolonnvägen.

Huskropparna har en tydlig geometri, som bygger på modulmåttet 2,70. Fasaden uppförs av prefabricerade betongelement av hög klass. Elementen delas upp av två olika ytskikt och har sparkroppar som ger artikulering av horisontella band och vertikala delar, vilka döljer elementfogar. Fasadens tredimensionella prägling är en respons på det faktum att huset mest upplevs i perspektiv; när man kommer ut från stationen eller går utmed Kolonnvägen.

Fönsterprofiler har vertikalt artikulerade djupa profiler, vilket sätter en kulör på huset som kompletterar betongens sandstensliknande färgtoner. Utmed markplan finns en pelarrytm på 5,40 m med utfackningspartier av plåt och glas.

Kontakt

Ari Leinonen
+46 709 10 16 56
ari@gatun.se

Team

Matz Ahlstrand
Jarlath Cantwell
Ari Leinonen
Suzanne Maverly
Pyret Paulander
Roger Spetz

Beställare

PEAB

 
_D8E6120.jpg
SSARK-Johnsson&Johnsson-05.jpg
_D8E6137cropped.jpg
_D8E6080.jpg
_D8E6096.jpg
P1020509.JPG
KontorManiola Studios