Nytt smultronställe bland betongen i Orminge

nybacka_vy5_4-856x500.jpg

Nytt smultronställe bland betongen i Orminge

På uppdrag av Kungsvåningen AB ritar Gatun Arkitekter fem punkthus i Nybackakvarteret, Västra Orminge. Området blev känt under betongens storhetstid för sin unika stil. Nu planeras för nya bostadshus i området och Scheiwiller Svensson / Gatun Arkitekter är en del av utvecklingen. Västra Orminge i Nacka uppfördes inom miljonprogrammet under 60- och 70-talet och fick stor uppmärksamhet både i Sverige och internationellt för sin arkitektur och stadsplan. Husen i området är antingen två våningar höga lamellhus, de så kallade ”tågvagnarna”, eller tre våningar höga punkthus, ”sockerbitarna”.

– Den stora utmaningen för oss var att få de nya husen att smälta in det här området som är så unikt med sin speciella arkitektur och fina grönområden, säger Lena Sjöberg Nilsson, arkitekt på Scheiwiller Svensson / Gatun Arkitekter. Vår lösning tar hänsyn till platsens karaktär och fångar upp den ursprungliga gestaltningen när vi tillför fem bostadshus till den befintliga strukturen.

Gröna rum och bevarad naturmark

De fem husen består av sammanlagt 109 hyreslägenheter i fem till sex våningsplan. Stor vikt har lagts vid att skapa smarta planlösningar och en hög boendekvalitet. Med uppglasade hörn ges ljus och utsikt mot parken och gårdarna. Den informella och naturnära miljön i Orminge tas tillvara och berikas med fler privata och allmänna mötesplatser och gröna rum för de boende. Mot grönområdena behålls den naturmark som finns idag, och kompletteras endast med försiktiga inslag som trappformationer i sten och trä. I kvarteret finns också en ny förskola, även den ritad av Scheiwiller Svensson / Gatun Arkitekter, som placeras i souterräng mot parken.

Betong, trä, glas och smide

Materialen som används blir en kombination av rationell byggteknik och äkta naturliga material. Betongen är i skiftande utförande och kulör, från ljus till mörkt grå. Från slät till grafisk betong. Andra material är trä, glas och smide.

Byggstart är planerad till augusti 2018.

Malin Gottfarb