Gym och parkeringshus i Ulriksdal

180916_PHus_E4.jpg
 

Gym och parkeringshus i Ulriksdal

I Ulriksdal i Solna växer en ny stadsdel fram med nya kontor, bostäder, butiker, restauranger och hotell. Vårt uppdrag var att rita ett p-hus, vilket sedan utvecklades till något mer, med lokaler svävande högst upp.

Fastigheten kommer att innehålla ett nytt huvudkontor för friskvårdskedjan Actic som också öppnar gym i huset. Med höga krav på gestaltning och kvalitet skapas en optimerad byggnad som kommer att sticka ut i kvarteret. Basen är ett parkeringshus i åtta våningar med infarter från två nivåer och plats för cirka 475 bilar. Ovanpå det skapas en lättare volym i tre våningsplan där det kommer att bli gym och träningsanläggning i de två översta våningsplanen och kontor i det tredje. Toppvolymen hålls upp av betongbockar, vilket ger en spänstighet i uttrycket. På detta plan, det översta parkeringsdäcket, kan man tänka sig events med möjlighet för foodtrucks att köra hela vägen upp.

Tanken bakom gestaltningen av p-däcken är att bryta upp stommens horisontella formspråk och istället skapa ett friare lekfullt mönster. Fasaden på den övre volymen är av guldeloxerad aluminiumplåt. En speciellt framtagen bockning av plåtbeklädnaden ger fasaden en textil kvalitet och spelar med dagsljus och skugga.

Byggnaden kombinerar stommens kraftfulla uttryck med inklädnadens mer spröda drag och kommer vara väl synlig både i området och för de många förbipasserande på E4:an.

De tre översta våningarna rymmer kring 3000 kvm, varav cirka 1160 kvm blir kontor.

Fastigheten beräknas stå färdig 2020.

Kontakt

Roger Spetz
roger@gatun.se
+46 709 10 16 64

Team

Roger Spetz
Lars Carlsén
Dario Pompili
Daniel Rönnqvist

Beställare

Peab