Destination Lindhagen har landat i kvarteret Paradiset 29

lindhagen-1400x700.jpg
 

Destination Lindhagen har landat i kvarteret Paradiset 29

På platsen för gamla Skogaholmsbageriet, i skärningspunkten mellan Lindhagensgatan och Essingeleden finns ett av våra GreenBuilding-certifierade nybyggnader. Huset är klätt med specialgjutna betongelement och djärvt utstickande mot Essingeledens ström av bilar en ovanförliggande blank kontorsvolym.

Unikt för byggnaden är att handelsplatsen är i fem plan, fullt bekvämt integrerad med parkeringsvåningar inuti huset. Husets hjärta utgörs av den stora entréhallen, där alla våningar förbinds med rullband i ett strålande dagsljus. Det stora burspråket mot Lindhagensgatan utgör husets förlängning till staden: samtidigt ett stort skyltfönster och Lindhagens nya bekväma ”inomhustrottoar” i flera plan.

De kommersiella delarna är nu i fullt bruk, och innehåller ICA Maxi – Stockholms närmaste stormarknad i två plan (för första gången inom tullarna), samt i översta våningen en rad spännande butiker och restaurang med top view längs hela Lindhagensgatan från Ulvsundasjön i norr till Rålambshov i söder. Kontorsplanen har fyllts med hyresgäster efterhand, med Fazer och IFS som främsta hyresgäster.

Den Greenbuilding-certifierade fastigheten förbrukar 25 % mindre energi än vad gällande byggregler föreskriver. Detta har uppnåtts bl a genom att den överskottsvärme som alstras vid lokal produktion av kyla till kyl- och frysdiskar används för uppvärmning. Övrig kyla produceras med fjärrkyla och värme i frånluft tillvaratas. För kompletterande uppvärmning och för värmning av tappvatten används fjärrvärme. Totalt beräknas fastigheten använda 89 kW/m²/år.

PEAB:s miljökrav för projektet har varit att följa Basta:s kriterier, vilka har uppfyllts. Dessutom har Stockholm Stad ställt krav på Miljöanpassat Byggande, vilket också har uppfyllts.

Kontakt

Simon Scheiwiller
simon@gatun.se
+46 709 10 16 59

Team

Anne Bergstrand
Bo Svensson
Caroline Cederström
Caroline Olsson
Gustav Wirén
Harry Klava
Ingemar Gustafson
Jörgen Wohlert
Olof Philipson
Peter Hesselgren
Åsa Essén

Beställare

PAB/Fabege genom Zeolit

Byggår

2006–2009

Area

Totalt 42 500kvm, varav butiker 13 000 kvm, 260 p-platser och kontor 10 100 kvm.

 
lindhagen-1-836x1000.jpg
lindhagen-12-836x1000.jpg
5-1274x1000.jpg
4-1712x1000.jpg
PubliktManiola Studios