Skönhetens lagar

Skönhetens lagar

Vad är skönhet egentligen? Alla vet vad som menas med vackert väder och de flesta tänker på en park eller en plats i naturen när de ska beskriva en plats de tycker är vacker. Det minner om stunder av välbefinnande.

Historiskt sett var måleri och skulptur avbildande konstformer, det gällde att så realistiskt som möjligt efterlikna naturen eller människokroppen. Under antiken utvecklades proportionsläran baserat på studier av naturen. Proportion innebär att helheten och alla dess delar har samma grundmått. Vitruvius, som nedtecknade den äldsta bevarade arkitekturskriften för 2000 år sedan, hänvisar till hur människokroppens delar står i proportion till varandra. Huvudet är t ex 1/8-del av kroppens längd, en utsträck hand 1/10 osv. Genom bestämda förhållanden mellan delar och helhet kan man säkerställa ett harmoniskt resultat. Symmetri och proportion var de främsta principerna för utformningen av antikens tempel. Det är grunden i klassisk arkitektur.

Vid 1800-talets slut undervisar Claes Grundström proportionslära vid Konstakademins byggnadsskola i Stockholm. Under rubriken ’Skönhetens lagar’ ger han uttryck för den tidens tro på proportion som den gemensamma nämnaren för olika byggnaders skönhetsvärden. Han pekar samtidigt på sin tids utmaning att utveckla ny arkitektur som svar på nya byggnadstyper, nya material och konstruktionsmetoder. ”Hur ska det bli oss möjligt att åt dessa våra nya ideal, åt våra moderna arkitekturskapelser ge de skönhetsegenskaper, som präglade de gamla mästerverken till konstverk?” Fortsättning följer.

Roger Spetz, arkitekt på Gatun

Föregående
Föregående

Lidingö Brostrand – mer än bara bada bastu...

Nästa
Nästa

Omdanande förflyttningar på Mipim 2025