Gatun Arkitekter ritar uttrycksfullt gym och parkeringshus i Ulriksdal

Gatun Arkitekter ritar uttrycksfullt gym och parkeringshus i Ulriksdal

I Ulriksdal i Solna växer en ny stadsdel fram med nya kontor, bostäder, butiker, restauranger och hotell. Scheiwiller Svensson / Gatun Arkitekter har i uppdrag av Peab att rita en byggnad för parkering, träning och kontor i området med förutsättningar att bli något alldeles extra. Fastigheten kommer att innehålla ett nytt huvudkontor för friskvårdskedjan Actic som också öppnar gym i huset. Med höga krav på gestaltning och kvalitet skapas en optimerad byggnad som kommer att sticka ut i kvarteret. Basen är ett parkeringshus i åtta våningar med infarter från två nivåer och plats för cirka 475 bilar. Ovanpå det skapas en lättare volym i tre våningsplan där det kommer att bli gym och träningsanläggning i de två översta våningsplanen och kontor i det tredje. Toppvolymen hålls upp av betongbockar, vilket ger en spänstighet i uttrycket. På detta plan, det översta parkeringsdäcket, kan man tänka sig events med möjlighet för foodtrucks att köra hela vägen upp.

- Tanken bakom gestaltningen av p-däcken är att bryta upp det traditionellt horisontella formspråket och istället skapa ett friare lekfullt mönster. En uppglasad fasad på gym- och träningsdelen ger en exklusiv och lugn inramning. Den balanserar fint mot parkeringsdelens mer uttrycksfulla gestaltning, säger Roger Spetz, arkitekt på Scheiwiller Svensson / Gatun Arkitekter.

Byggnaden kombinerar stommens kraftfulla uttryck med inklädnadens mer spröda drag och kommer vara väl synlig både i området och för de många förbipasserande på E4:an.

De tre översta våningarna rymmer kring 3000 kvm, varav cirka 1160 kvm blir kontor. Fastigheten beräknas stå färdig 2020.

Malin Gottfarb