Gatun Arkitekter ritar lekfull förskola i Orminge

flygvy-frskola-orminge-w_lg2.jpg

Gatun Arkitekter ritar lekfull förskola i Orminge

Vi har fått i uppdrag av Kungsvåningen att rita en förskola i det kommande Nybackakvarteret i Orminge. Förskolan ligger försiktigt insmugen i bostadshuset närmast parken, en lugn miljö långt från trafiken. - Vi utnyttjar variationen och höjdskillnaderna i grönområdet och gör förskolan till en naturlig del av parken. Det finns en spännande rumslighet i den skiftande miljön kring förskolan som vi tar till vara och förstärker i utformningen. Det kommer att bli roliga omgivningar för barnen, säger Lena Sjöberg Nilsson, arkitekt på Scheiwiller Svensson / Gatun Arkitekter.

Platsens potential utnyttjas för att skapa en lekfull miljö för barn. En sluttning blir plats för en amfiteater. Vid den gamla eken kan barnen plocka ekollon och ha sagostunder. Klipporna är ett perfekt tillhåll för att beskåda det som händer på idrottsplatsen intill. Gradänger och trappor busanpassas med inbyggda luckor och kojor. Genom bostadskvarteret ritas en löpbana som för barnens del landar i en sandgrop, och på innergården finns planteringslådor där knattarna kan ha sina egna odlingar.

Förskolan ligger i souterräng i ljust läge i sydväst. Ytan är 1000 kvm och det finns plats för 80 till 100 barn. Inomhusmiljön smälter ihop med utomhusmiljön i en öppen lösning med fönster från golv till tak och mycket naturmaterial som trä, betong och stål.

Preliminär byggstart september 2018.

Malin Gottfarb