Gatun Perspektiv: Kontoret efter Corona

Vårt första Gatun Perspektiv handlade om beteenden och hur dessa påverkar och påverkas av hur vi utformar fastigheter och städer. Denna gång tittar vi närmare på kontoret.

Vårt första Gatun Perspektiv handlade om beteenden och hur dessa påverkar och påverkas av hur vi utformar fastigheter och städer. Denna gång tittar vi närmare på kontoret.

Kontoret efter Corona

Det humana i centrum för framtidens arbetsplats

På våra första riktiga jobb, som bönder, bodde vi på samma gård som gav oss vårt levebröd. Industrialiseringen kom och klöv en skarp klyfta mellan hem och jobb, fritid och arbete. Men återigen har denna linje luckrats upp då digitaliseringen intellektualiserade våra uppgifter och höll oss ständigt tillgängliga. Hemmakontoren ökade. Samtidigt skulle de traditionella kontoren nu inredas med hemkänsla. Det allra modernaste techbolaget skulle på 2010-talet ha både vilorum och pingisbord. Och ett och annat jobbmail började skickades om lördagskvällarna. 

Corona blev en accelerator för denna utveckling. När nu strukturerna för distansarbete är implementerade, vad är våra incitament för att återgå till tunnebaneträngsel och obekväma kostymer? När tidens nöd tvingade hemmafruarna ut på arbetsmarknaden sattes en norm som aldrig återgick. Varför skulle de nya beteendena i denna kris dö ut?

Vi har bjudit in Hanna E Björklund (Castellum) med mångårig erfarenhet från fastighetsutveckling och Robin Al-Salehi Rushdi (Vakansa) grundare till ett proptechbolag för samutnyttjade lokaler. Tillsammans med Martin Lundin (Gatun Arkitekter) ansvarig för kontorutveckling och hållbarhetsexpert Linda Kjällén (Gatun Arkitekter) kommer de reda i framtidens kontor ­– behövs det och för vad? Fruktfat och vädersnack vid kaffeautomaten? Eller har Zoom svårt att ersätta de mest grundläggande sociala behovet för människan, och de centrala kreativa processerna för företagen?

Torsdag 25 juni
Kl. 15:00 - 15:45

Gatun Perspektiv 

I Silon, en gammal bryggerilokal i Stockholm håller vi innovativa workshops och samtal med olika experter. Vi kommer nu att livesända dessa för att ni alla ska kunna delta och ställa frågor. Under rådande omständigheter sker deltagandet digitalt. Vi belyser human arkitektur med hjälp av de som arbetar med skapandet av hem, städer och arbetsplatser, men ger oss även ut i mer visionära diskussioner. Vi vill titta närmare på hur människor kan, vill och kanske bör bo, leva och arbeta framöver.

 

Medverkande

Hanna_Eriksson_2019_EPOST-ConvertImage.jpg

Hanna E Björklund / Nationell Key Account Manager Castellum

Hanna har en nyckelposition på Castellum där hon ansvarar för affärsutveckling och relationen till många stora kunder på nationell nivå. Hennes erfarenhet inom hyresgästrådgivning och fastighetsutveckling kommer väl till pass när hon tillsammans med kunden utvecklar affärer och fastigheter som möter framtidens behov.


_27A2016_02-kopia-3-ConvertImage.jpg

Robin Al-Salehi Rushdi / VD och grundare Vakansa

Nystartade Vakansa är en proptech startup som ska underlätta för samutnyttjande lokaler. Innan detta har Robin jobbat på olika fastighetsbolag, närmast på ihus som hållbarhetschef och är aktiv i ett antal olika branschnätverk och organisationer. Han är van talare och skribent. Han menar att den mest hållbara byggnaden är den som aldrig behöver byggas och har ett stark hushållningsperspektiv på stadens resurser.


Martin-Lundin%2B%2528kopia%2529.jpg

Martin Lundin / Arkitekt SAR/MSA

Martin är partner på Gatun Arkitekter och ansvarig för affärsområdet kontor. Han hanterar flera av kontorets största projekt, bland andra aktuella fasad LifeCity och jobbar med stadsutveckling i olika skalor, till exempel i Slakthusområdet. Brinner för arkitektur i alla skeden och anser att arkitekter ska ta ännu större ansvar för upplevelsen av, och ha djupare tekniskt kunnande om, sina produkter.


_D854092S-2.jpg

Linda Kjällén / Expert Hållbarhet

Linda är hållbarhetsexpert hos Gatun och hjälper fastighetsägare och projekt att sätta och nå ambitiösa och konkreta hållbarhetsmål. Linda har jobbat inom hållbart samhällsbyggande i 10 år och har haft en nyckelroll i uppbyggnaden av hållbarhetscertifieringar för byggnader i Sverige, vid organisationen Sweden Green Building Council, SGBC. Hon är en flitigt anlitad föreläsare och moderator i många olika forum.

 
 
Föregående
Föregående

Gatun Perspektiv: Från stuga till stad – träbyggandets framfart

Nästa
Nästa

Gatun Perspektiv: Beteendedesign, hur Corona omdefinierar hem, kontor och stad