paulina-aydin-1400x700.jpg

”Jag vill förbättra samhället genom arkitektur, inte bara skapa vackra byggnader”

Namn: Paulina Aydin
Ålder: 23
Fritidsintressen: Dans, resa, umgås med vänner och familj.
Bor: Snart i Madrid.

PAULINAS TIPS TILL ANDRA SOM SKA GÖRA PRAKTIK:

  • Visa framfötterna och plocka fram de kunskaper du har från skolan. Eftersom utbildningen utvecklas hela tiden så kan du garanterat komma med något nytt. Vi har goda digitala kunskaper, tex.

  • Våga fråga om det du inte kan så att du lär dig. Njut av att vara praktikant och möjligheterna att få lära av kollegor med mycket erfarenhet.

  • Var dig själv! Och tro på att även du bidrar trots att du förmodligen är yngre och har mindre erfarenhet än de andra på kontoret.

Vilket år det har varit, nice! Orden är Paulina Aydins. Som praktikant är hon glatt överraskad av allt hon fått vara med om under sin praktikperiod på Scheiwiller Svensson.

– Jag har verkligen känt mig som vilken anställd som helst under min tid här, och fått göra allt från inredningar till studentbostäder, tävlingar och presentationer. Om du visar att du vill lära dig och arbetar hårt, finns alla möjligheter att få vara med och jobba med spännande projekt – oavsett om du är praktikant eller har en massa erfarenhet. Det är min upplevelse.

Har praktiken blivit som du förväntade dig?

– Den har varit över förväntan. Jag har lärt mig så mycket och också kunnat bidra i flera projekt. Och mina kollegor har varit hjälpsamma, pedagogiska och värdesatt mitt arbete och mina synpunkter.

Hur kom det sig att du ville plugga till arkitekt?

– Jag har alltid varit kreativ och när jag var barn drömde jag om att bli kläddesigner, men gillade också matte. Så det blev natur på gymnasiet. Det gick bra, men jag saknade det kreativa. Arkitektlinjen kändes som en bra kombination av logik och kreativitet, så jag ville testa det.

Varför är arkitektur viktigt?

– Det berör så många människor. Våra omgivningar påverkar alla, medvetet eller inte. Och det är viktigt att ha med sig att alla har olika smak, det finns ingen rätt stil. Människor uppskattar och mår bra av olika saker. Det får man som arkitekt inte glömma bort.

Var hittar du inspiration?

– I mycket mer än bara annan arkitektur. Mode, målningar, foton, textil, konst, dans, performance art…jag kan få inspiration till ett helt projekt av liten detalj. Eller ett citat, som inför ett skolprojekt i Rinkeby. Där pratade jag med en kvinna som berättade att det var svårt att hitta en naturlig och välkomnande samlingsplats för kvinnor där. Hon sa: under mammas fötter finner du paradiset. Då blev det självklart att det var en park för mammor jag ville göra (se bild). Jag inspireras av problem, nästan alla mina skolprojekt grundar sig i en idé om något som kan förbättra samhället vi lever i.

Har du några förebilder eller favoritstilar?

– Faktiskt inte och jag vill nog hålla det så. Jag plockar lite här och där och får ny inspiriation. Men jag är fascinerad av de som vågar sticka ut och inte alltid följer de trender som råder arkitekter emellan. Färg är till exempel ett element som kan påverka mycket. Tycker det är kul med en mix av olika stilar och mönster.

Vad jobbar du med just nu?

– Jag jobbar med inredningen för en restaurang i Stockholm. Vi har jobbat fram ett starkt koncept för hur man kan förstärka rumsligheten. Inredningsprojekt är roliga för man kan se det färdiga resultatet relativt snabbt.

Vad är planen efter avslutad praktik?

– Jag ska slutföra mina studier och påbörjar min masterutbildning i Madrid. Jag vill göra första delen utomlands för att uppleva hur en annan kultur ser på arkitektur. Skolan ger ett perspektiv, min syrianska bakgrund ett annat – nu vill jag samla på mig fler.

Vill du rikta in dig på något speciellt sen när det är dags att börja jobba?

– Jag vill jobba på en arbetsplats som delar mina värderingar, där vi strävar efter att vara med och lösa samhällsproblem. Det finns så mycket talang och kreativitet i branschen, vi borde kunna påverka och förbättra ur ett större perspektiv.

Vad tar du med dig från din tid här på Scheiwiller Svensson?

– Framförallt ett självförtroende. Men även en vetskap om att jag kommer att tycka om mitt framtida jobb, nu när jag testat hur det är i verkligheten. Sen har jag lärt mig mycket om samarbete. I skolan är vi alla ungefär lika gamla och har samma erfarenheter, här har jag lärt mig mycket om hur vi utnyttjar varandras olika kunskaper i ett projekt.

Något som överraskat dig?

– Som student har man en bild av att alla kontor är superserösa, men här har jag fått lära mig att man både kan vara en jätteduktig arkitekt och vara avslappnad, social och lättsam. Så är människorna här, proffsiga men även sig själva.

paulina-projektbild-2_1.jpg
paulina-projektbild-4-1274x1000.jpg
paulina-projektbild-3-1274x1000.jpg