”Jag är nästan lite besatt av form och hur man kan göra omgivningen bättre”

filipepi-1400x700.jpg

Förebilder: Jag gillar Max Dudlers estetik och hur han jobbar med form och proportion. Gestaltningen är inte komplicerad men fyller sin funktion. Ex: City Library Heidenheim (se bild)

Bor: Med sin familj i Järla Sjö, Nacka.

Fritidsintressen: Barn och familj. Tennis. Resor.

Nästa resa: Den blir till pappas hus i Portugal. Och Legoland i sommar.

Det är 1998, världsutställningen i Lissabon har just varit och arkitekterna Álvaro Siza Vieira och Eduardo Souto de Moura är fixstjärnor i Portugal. Viera har tilldelats Pritzkerpriset några år tidigare, ett pris även Souto de Moura ska komma att belönas med 2011.

Det är i den här vevan Filipe Pimentel, som alltid gillat illustration och grafik, på allvar blir intresserad av form och fysisk miljö och bestämmer sig för att studera arkitektur på universitetet i hemstaden Lissabon.

– Pappa är civilingenjör och mormor var keramikkonstnär, så bygg och konst var mina referenser som barn.

Sista studieåret tillbringades i Rom. Det gav mersmak och han bestämde sig för att jobba och leva utomlands. Det blev en flytt till Dublin efter examen och jobb som designarkitekt. Fokus låg på tidiga skeden – koncept, tävlingar, skisser och presentationsmaterial.

– Sen kom krisen 2008 och jag flyttade till London där det istället blev mer tyngd på konstruktionsfasen och byggprocessen. Efter åren i Storbritannien hade jag en bra bredd i min kompetens, en blandning av kreativ och teknisk kunskap.

Under åren i London träffade Filipe sin svenska flickvän och 2012 flyttade de till Sverige.

Vad är skillnaden mellan att jobba i Sverige och andra länder du jobbat i?

– Den största skillnaden är nog att det i Sverige blir rationellt tidigare i processen, vilket kan påverka hur konceptet och idéerna utvecklas. Jag är väldigt glad åt att jobba på Scheiweiller Svensson. Här finns personer som är vassa både på gestaltning och det tekniska, och vi hjälper varandra. Och jag får arbeta med hela projektprocessen från skiss till färdig produkt.

Var hittar du inspiration till ditt arbete?

– Främst från platsen där byggnaden ska stå. Det måste finnas en relation mellan platsen och objektet. Arkitekturen ska samspela med plats, kultur och sociala faktorer. Det handlar om form och proportion, i relation till och med respekt för omgivningen som ska ändras. Jag är nästan lite besatt av form och hur man kan göra en omgivning bättre.

Filipe nämner Technological Park i Obidos, Portugal. En ikonisk byggnad ritad av hans gamla lärare Jorge Mealha, gestaltad likt en ruta på en lutande tomt (se bild). Här smälter arkitekturen in på platsen samtidigt som huset har mycket identitet.

I London ritade Filipe en skola strax utanför city, Prendergast Vale School, ett projekt där han var med från första skiss till sista detalj.

– Att se ett färdigt projekt som man utvecklat och ritat själv är superspännande. Arkitektens roll måste vara att skapa färdiga byggnader, inte bara att rita dom på papper. Det är det betyder för mig i alla fall.

Vad gör du just nu?

– Jag jobbar med ett bostadshus för ungdomar på Lidingö (U25) som snart är inne i byggskede. Jag är väldigt nöjd med projektet, här levererar vi en bra och effektiv gestaltning i en god dialog med alla inblandade. 

felipes-skola.jpg
felipe-_-tech-oark-i-obidos.jpg
city-library-heidenheim.jpg